Ny CTO i Diversity Index!

 

Beste boken du har lest?
Kjempevanskelig spørsmål i et hav av fantastiske bøker der ute. Men den første jeg kommer på er “Kjærlighet i koleraens tid” av Gabriel Garcia Marquez. Den lå lenge i underbevisstheten etter at jeg leste den. På den annen side digget jeg også “Wonderboy” av Henrik Langeland, så jeg liker egentlig mye forskjellig. 

Beste filmen du har sett? 
Jeg ser utrolig mange filmer, så det er nesten umulig å velge. Men jeg liker godt litt sære dialogdrevne filmer som «Before Sunrise»-trilogien eller «Clerks»-trilogien. Akkurat nå gleder jeg meg til å se «The Whale» med Brendan Fraser.

Beste feriested? 
Athen, Hellas. Bodde der i flere år, og reiser tilbake så ofte jeg kan.

Navn: Jakob Sverre Løvstad
Bosted: Søndre Nordstrand, Oslo
Arbeidssted og rolle: CTO, Diversity Index
https://diversityindex.no

Fortell litt om deg selv, hvem er Jakob?
De fleste vennene mine pleier å svare «du må nesten bare møte han» når de blir spurt om hvem jeg er. Og jeg skal ærlig talt si at jeg synes det ofte er vanskelig å dra ut en rød tråd selv når jeg skal presentere meg. Men grovt sett er jeg utdannet sivilingeniør i datateknikk fra NTNU, og forsket også noen år på systemutvikling og ytelsesvurdering der. Samtidig drev jeg Norges første rene MMA-gym i Trondheim og hadde en proffkarriere i sporten som senere ledet frem til en rolle som landslagssjef. Det var under utøvelsen av sport at jeg begynte å interessere meg for mental trening og lederutvikling, noe jeg jobbet med både i Norge og internasjonalt. For å få litt ordentlig kjøtt på benet i en del av mine interesseområder, tok jeg en grad i klinisk psykologi ved UiO.

Men, hvem vet hva jeg kommer til å finne på i fremtiden? Jeg tror jeg primært har en tendens til å bli oppslukt av forskjellige interesser jeg kommer inn i, og “følger hjertet” hva gjelder livsvalg. Plutselig er jeg vel i gang med en ny master i filosofi eller noe annet gøy.

Ellers er jeg halvt polsk og har vokst opp med veldig mye eksponering for alle mulige kulturer og måter å se verden på. Dette ble nok også enda mer akselerert under MMA-karrieren da jeg brukte store deler av tiden i trening over hele verden, fra Bangkok til Rio de Janeiro, og alt imellom.

Hva brenner du for?
Jeg tror jeg brenner for å ikke brenne for noe, på et vis. Jeg kan bli veldig entusiastisk for mye forskjellig. Men jeg tenker at det viktige i fag er å snakke fra et godt vitenskapelig standpunkt, og ha solid empiri i ryggen – uansett hva man driver med. Jeg kommer fra en forskerfamilie, så jeg setter stor pris på det som beviselig fungerer. Det gjør meg barnslig glad når “tallene går opp”, og jeg ser ting faktisk løses i praksis. Det er jo også litt skummelt, kanskje, at jeg bare liker å løse problemer uten en tydelig kompassnål. Det er vel derfor jeg er CTO i Diversity Index, og Manav står som den visjonære CEO-en.

Hva er Diversity Index?
Diversity Index er et måleverktøy for mangfold i organisasjoner. Det unike med det er at det måler mangfold med utgangspunkt i hvordan medarbeidere i forskjellige organisasjoner føler seg annerledes, og tar hensyn til langt mer enn de mest vanlige kategoriene av mangfold i bruk nå. Kort sagt kan mangfold være så mangt, og de fleste bærer jo også med seg et mangfold som de med fordel kan bli bevisst og utnytte mer. Det handler om så mye mer enn å finne ut av kjønnsfordeling eller etnisitet. For min del appellerer det også veldig at vi jobber statistisk med å skape et reliabelt og valid verktøy som lar seg bruke til forskning på nyttige endringer i organisasjoner. Det varmer nerden i meg.

Hva tenker du når jeg sier antidiskriminering?
Min hovedtanke er vel, i likhet med Diversity Index sin filosofi, at mangfold er en kilde til ressurser. Jeg tror det viktige er å ha en nysgjerrighet for hverandre, og at vi er villige til å viske ut fiktive linjer og heller fokusere inn mot det reelle mennesket i all sin heterogene prakt. Sånn sett er vel holdningen min ganske i tråd med mitt ideal i psykoterapien: En forkjærlighet for humanismen fra 1960-tallet med autentisitet, empati og positiv interesse på agendaen. Til tross for at jeg er en fighter, så har jeg vel også en slags naiv hippie boende i meg. Så ja, la oss dra frem hvorfor mangfold er så nyttig og spennende.

Hvilke grep kan ledere ta for å skape økt psykologisk trygghet på en arbeidsplass med stort mangfold?
Jeg tenker at det som gjelder er dialog og relasjonell nærhet. Vi kommer aldri unna stereotypier og at hjernene våre automatisk skaper kategorier hvor enn vi går. Men for at prosjektet med trygghet og tillit skal lykkes, må det opprettes gode muligheter for å snakke sammen uten at det blir betent. Jeg har stor tro på humor, å fjerne berøringsangst, og at både ledere og ansatte tar ansvar for å by på seg selv med positivt fortegn. Jeg tror dette har utrolig mye mer for seg enn å snakke med store bokstaver eller skape unyanserte konflikter. Det er vel for så vidt også det forskning viser: Det er med økt dybde i forståelsen av hverandre at vi får tillit og samarbeid, med tilhørende betydningsfulle relasjoner.

Er det noe annet du har på hjertet som vi burde snakket om?
Tja, man kan vel snakke evig om tematikken mangfold. Og jeg byr med glede også på meg selv. Men jeg tenker at begge deler kan fordypes på våre mange workshops og andre samlinger. Noe må vel også folk få lov til å være spent på til vi møtes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print